Doha, Katar – İnsansız hava aracı sistemleri üreticisi General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI) ile Katar merkezli savunma sanayii kuruluşu Barzan Holdings, “Gelişmiş Muharebe Yönetimi” yazılımlarının geliştirilmesi amacıyla bir Mutabakat Zaptı (MOU) imzaladı. Anlaşma, Doha Uluslararası Deniz Savunma Fuarı ve Konferansı (DIMDEX) kapsamında gerçekleştirilen bir törenle resmiyet kazandı.
İmzalanan protokol, GA-ASI, GA-Intelligence ve Barzan Holdings arasında teknolojik bir ortaklık kurmayı hedefliyor. İş birliğinin temel amacı, operasyonel sahada durumsal farkındalığı artıran, istihbarat verilerinin işlenmesini, ilişkilendirilmesini ve dağıtımını sağlayan yazılım çözümleri üretmek olarak belirtildi.
Çok Alanlı Operasyonlarda Karar Desteği
Geliştirilecek sistemlerin, karmaşık ve çok alanlı harekat ortamlarında komuta kademesinin daha hızlı ve nitelikli karar almasına destek olması amaçlanıyor. General Atomics, bu anlaşmayı Katar Devleti ve Barzan Holdings ile olan ilişkilerin derinleştirilmesi açısından stratejik bir adım olarak değerlendirdi.
GA-ASI, insansız hava araçlarının yanı sıra havadan İstihbarat, Gözetleme ve Keşif (ISR) sistemleri alanındaki yetkinliğiyle biliniyor. GA-Intelligence birimi ise insansız sistemlerden elde edilen verileri yüzlerce farklı ticari veri kaynağıyla birleştirerek kapsamlı bir operasyonel resim oluşturma yeteneğine sahip.
GA-ASI CEO’su Linden Blue, imzalanan protokole ilişkin olarak şunları kaydetti:
“Barzan ve Katar ile iş birliği, GA’nın operasyonel açıdan uygun, yeni nesil yetenekler sunma yaklaşımının merkezinde yer alıyor. GA’nın görev sistemleri ve otonomi konusundaki uzmanlığını Barzan’ın bölgesel içgörüsü ve savunma odağıyla birleştirerek, durumsal farkındalığı ve istihbarat kullanımını önemli ölçüde geliştiren muharebe yönetimi çözümlerini ilerletmek için konumlandık.”
Taraflar, bu ortaklıkla modern savunma ve havacılık gereksinimlerine uygun, birlikte çalışabilir komuta-kontrol çözümlerini hayata geçirmeyi planlıyor.




