ABD ziyareti sırasında grip kaynaklı sinüs problemi yaşadığı belirtilerek taburcu edilen 13 yaşındaki İngiliz vatandaşı Matilda Stacey, ülkesine vardıktan sonra beynine yayılan enfeksiyon neticesinde iki defa felç geçirdi ve uzun rehabilitasyon sürecinin ardından sağlığına kavuştu.
Akraba ziyareti amacıyla bulunduğu Amerika Birleşik Devletleri’nde yoğun baş ağrısı şikayetiyle tıbbi yardım alan Stacey’ye antibiyotik ile sıvı takviyesi yapılmış ve seyahat edebileceği aktarılmıştı. Heathrow Havalimanı üzerinden Kuzeydoğu İngiltere’ye ulaşan aile, kızlarının genel durumunun kötüleşmesi üzerine 16 Ağustos günü Newcastle’da bulunan acil servise başvurdu.
Hastaneye yatışından iki gün sonra sol bacağında his kaybı oluşan genç kız, ilk belirtileri şu sözlerle aktardı:
“Bir şeylerin yanlış olduğunu hissediyordum. Normal bir baş ağrısı değildi. Sürekli devam ediyordu”
Ailesi bacak uyuşmasının sağlık personeli tarafından başlangıçta olağan karşılandığını öne sürerken, ertesi gün Stacey’nin konuşma yetisi kayboldu ve bedeninin bir tarafı hareketsizleşti. Tetkiklerin ardından çocuk yoğun bakım servisine alınan hastada, enfeksiyonun beyin zarına ulaştığı ve damar iltihabına yol açtığı belirlendi.
Süreçte acil cerrahi müdahale yapıldığını ve kızının birden fazla kez felç geçirdiğini aktaran anne Kimberly Stacey, o dönem aldıkları uyarıyı şu ifadelerle dile getirdi:
“Bize Matilda’nın bir kez daha ölümcül bir felç geçirme riskinin yüksek olduğu söylendi. Umutlanmamamız konusunda uyarıldık”
Yoğun bakım ünitesinde iki hafta, normal serviste ise iki ay kalan genç sporcu; konuşma, yürüme ve beslenme gibi temel motor kabiliyetlerini yeniden kazandı. Lise eğitimine iki ay gecikmeli başlayan Stacey, Duke of Edinburgh Bronz seviyesini bitirdi ve Newcastle United Serebral Palsi Futbol Takımı bünyesinde yeniden sahalara adım attı.
Mücadelesine değinen Stacey, hislerini şu cümlelerle aktardı:
“Eskisinden çok daha fazla çaba harcamam gerekti. Ama yavaş yavaş başarıyorum”
Kızının ulaştığı aşamayı değerlendiren Kimberly Stacey ise şunları kaydetti:
“Bunu başarıp başaramayacağından emin değildik. Ödülü tamamlaması bize ne kadar güçlü olduğunu ve hâlâ neler başarabileceğini gösterdi”
İngiltere merkezli İnme Derneği verilerine göre memlekette her sene ortalama 400 bebek ve çocuk felç teşhisi alıyor. Derneğin yürüttüğü farkındalık çalışmasında tecrübesini aktaran Stacey, çocukluk çağı inmelerine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Sahaya geri dönmek benim için her şey demek. Felç geçirdiğim için hayatımın sona ermediğini hatırlatıyor”
Rehabilitasyon döneminin zorluğuna ve toplumdaki algıya değinen genç futbolcu sözlerini şöyle tamamladı:
“Okula dönmüş olmanız ya da iyi görünmeniz, tamamen iyileştiğiniz anlamına gelmez. Her şey öylece sona ermiyor. İnsanların daha anlayışlı olmasını istiyorum. Birinin neler yaşadığını asla bilemezsiniz”

